Autólízing vonal:
+36 70 439 0690
H-V-ig,
8-18h-ig

Mi szükséges az autólízing folyósításához?

A pozitív hitelbírálat után a folyósításnak négy feltétele van:

 • a szerződéskötés,
 • az eredetiségvizsgálat elvégeztetése,
 • a gépjármű átírása, és
 • az Azonossági Nyilatkozat megléte.

A hitelbírálatnak még nem, de a folyósításnak minden magyar lízingcégnél 2014 óta feltétele, hogy az ügyfél a Hitelbiztosítéki Nyilvántartási Rendszerben rendelkezzen érvényes regisztrációval.

Törvényi előírás ugyanis, hogy a rendszerbe be kell regisztrálni minden ingóságot, ami valamiféle teherrel rendelkezik, így a lízingelt autókat is. A HBNY rendszert a Magyar Országos Közjegyzői Kamara /MOKK/ működteti. Az érvényes regisztrációhoz egy Azonossági Nyilatkozatot is szükséges megtenni, amelyen a közjegyző hitelesíti, hogy a lízingbevevő valóban az aki és jogosult a regisztrációra.

Ehhez egy alkalommal fel kell keresni bármely magyarországi közjegyzőt. Ez nagyjából 15 percet szokott igénybe venni és sok esetben telefonos bejelentkezés után akár azonnal is fogadják az ügyfeleket. Azonossági nyilatkozat díja magánszemélyeknek 5.000 Ft, cégek esetében 6.000 Ft.

Fontos, hogy ezt a regisztrációt csupán egyetlen alkalommal kell megtenni. Tehát, ha Ön már rendelkezik Azonossági Nyilatkozattal mondjuk egy másik autólízing miatt, akkor nem kell ismét közjegyzőhöz mennie. Amennyiben cégvezetőként már regisztrálta cégét korábban, akkor magánszemélyként sem kell már ismét felkeresnie a közjegyzőt. Ha azonban eddig még csak magánszemélyként regisztrált, akkor egy céges lízing esetében sajnos újból fel kell keresnie egy közjegyzőt és megtenni a cég részére is az Azonossági Nyilatkozatot.

Amennyiben az ügyfél regisztrációja már rendelkezésre áll, a bank a folyósításkor alvázszám szerint beregisztrálja hozzá az autót. Ennek szintén van egy 7.000 Ft-os költsége, amit a bank megelőlegez és a legelső törlesztőrészlettel együtt számláz ki az autólízing igénylőjének.

A hitelbírálathoz és a szerződéskötéshez tehát még nem szükséges a regisztráció, de a folyósítás csak akkor lehetséges, ha a lízingbevevő már szerepel a Hitelbiztosítéki Nyilvántartásban. Ezért célszerű már a hitelbírálat alatt időpontot kérni az Önnek legközelebbi közjegyzőhöz, hogy emiatt ne csússzon feleslegesen a folyósítás.

A HBNY regisztráció megléte tehát minden esetben folyósítási feltétel, a bírálathoz azonban még nem szükséges.

 

Eredetiségvizsgálat

Mivel az autót át kell íratni, mindenképp szükség lesz egy eredetvizsgálatra. Ezt általában a hitelképesség-vizsgálat után, de mindenképp a szerződéskötésig érdemes megcsináltatni. Ehhez ugyanis kell az eredeti forgalmi, amit ha mi írjuk át az autót, akkor a szerződéskötéskor átveszünk, ennek hiányában pedig nem lehetséges később az eredetvizsgálat. Sürgős esetben érdemes a bírálatra küldéskor ezt is elindítani, mert akkor a bírálat után akár már néhány óra múlva is lehetséges a szerződéskötés, az autó átírása és akár a folyósítás is.

Szerződéskötés

A pozitív hitelbírálat után egyeztetünk a vevővel és az eladóval egy helyszínt és egy időpontot, amikor aláírjuk a bank által már jóváhagyott szerződéscsomagot. Ennek része az adásvételi és a lízingszerződés is. A szerződéskötéshez külön költség nélkül felkeressük Önöket az ország bármely pontján.

Átírás

Az átírást intézheti az eladó is, de mi is szívesen átíratjuk Önnek az autót. Az átírási illetéket és az új forgalmi és törzskönyv kiállításának költségét minden esetben meg kell fizetni. Ha a szerződéskötéskor már elkészült az eredetiségvizsgálat, akkor a szerződéskötés után az átírást is külön költség nélkül elintézzük Önnek.

Folyósítás

Ha a szerződéskötéskor már rendelkezik eredetvizsgálattal, Azonossági Nyilatkozattal és az átírást is mi intézzük, akkor általában a szerződéskötés utáni napon megtörténik az átírás és a folyósítás is. Sürgős esetben, egy reggeli szerződéskötés esetén, akár már aznap délután is megtörténhet a folyósítás.

További tudástár cikkek

 • Mi szükséges az autólízing folyósításához?

  A pozitív hitelbírálat után a folyósításnak négy feltétele van: a szerződéskötés, az eredetiségvizsgálat elvégeztetése, a gépjármű átírása, és az Azonossági Nyilatkozat megléte. A hitelbírálatnak még nem, de a folyósításnak minden magyar lízingcégnél 2014 óta feltétele, hogy az ügyfél a Hitelbiztosítéki Nyilvántartási Rendszerben rendelkezzen érvényes regisztrációval. Törvényi előírás ugyanis,… Folyósítás feltételei >>>

 • Mennyi hitelt kapok autóvásárláshoz?

  Autólízing esetén a legkisebb önerő 20% Vagyis, a kiválasztott autó teljes vételárának legalább 20%-ával rendelkeznie kell. Ez lesz az önerő vagy más néven a kezdő lízingdíj. Ebből következően tehát az autó teljes vételárának legfeljebb 80%-át lehet meghitelezni autólízing segítségével.   Ez akkor érhető el, ha: az autó nem nagy értékvesztésű… Mennyi hitelt kapok? >>>

 • Ki vehet fel autóhitelt?

  A bankok hitelt akarnak adni Ügyfeleink célja, hogy megtalálják azt a biztonságos, kiszámítható és a lehető legkevesebb kamattal visszafizethető autóhitelt, amivel a kiszemelt autójukat 1-2 nap alatt megvásárolhatják. Elöljáróban azt érdemes látni, hogy a bankok legfőbb bevétele a hitelkamatokból származik. Egészséges körülmények között tehát elsődleges céljuk, hogy minél nagyobb összegű… Magánszemély, cég, EV hitelképessége >>>

 • Új autó lízing 10% THM-től, fix kamattal, forint alapon

  Nyíltvégű lízing magánszemélyeknek is Korábban a nyíltvégű lízing csak cégek és egyéni vállalkozások számára volt elérhető. Ma azonban már magánszemélyek is igénybe vehetik, ha az autó 8 évesnél fiatalabb és 27%-os áfakulccsal számlázza ki az eladó.   Nyíltvégű lízing olcsóbb, mint a zártvégű lízing Ennek oka, hogy a lízingcég az… Új autó lízing 10% THM-től >>>