Autólízing vonal:
+36 70 439 0690
H-V-ig,
8-18h-ig

Közjegyző kell az autólízinghez

A bírálathoz még nem, de az autólízing folyósításához mindenképpen érvényesen regisztrálni kell magunkat vagy cégünket a Hitelbiztosítéki Nyilvántartásba. Ha erre korábbi szerződésnél még nem került sor, akkor bármely magyarországi közjegyző előtt megtehetjük a regisztrációhoz szükséges Azonossági Nyilatkozatot.

2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv bevezette a Hitelbiztosítéki Nyilvántartás (HBNY) intézményét, mellyel kapcsolatban minden tudnivalót leírunk.

Azt javaslom azonban, hogy mielőtt bárhol is autólízing szerződést írna alá, mindenképpen használja autóhitel kalkulátorunkat, mert akár több millió forintot is veszíthet egy előnytelen autólízing konstrukcióval.

Hitelbiztosítéki Nyilvántartás

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett központi rendszer, amelybe minden autófinanszírozási szerződést regisztrálni kell.

Az adott szerződés Hitelbiztosítéki Nyilvántartásba való bejegyzésének pedig az az előfeltétele, hogy az ügyfél mint felhasználó  – cég és magánszemélyek esetében is – regisztrálva legyen a HBNY rendszerébe. Ezt a felhasználói regisztrációt azonban a törvény egy közjegyző előtt megtett Azonossági Nyilatkozathoz köti, kivéve azt az esetet, ha az ügyfél már rendelkezik elektronikus aláírással, mert ilyenkor elkerülhető a közjegyző előtt történő megjelenés. Mivel azonban ez ma még igen ritka, így a legtöbb ügyfél kénytelen felkeresni egy közjegyzőt, aki az Azonossági Nyilatkozat megtételével egy időben az ügyfelet, mint felhasználót is regisztrálja a HBNY rendszerébe.

Azonossági Nyilatkozat díja

Magánszemélyek esetében: 5.000 Ft.

Cégek esetében a díjat a jogszabály 6.000 Ft / óra összegben állapította meg és maximum 3 órát lehet ezért felszámolni. A gyakorlatban azonban ez 1 óra alatt kényelmesen elvégezhető, így a 6.000 Ft is fixnek tekinthető. Esetenként a cégadatok lekérdezéséért és hitelesítéséért előfordulhat, hogy a közjegyző további költséget is felszámít.

A közjegyző által történő regisztráció után magát a szerződést már a finanszírozó fogja bejegyeztetni. Ennek költsége szerződésenként 7.000 Ft. Ezt az összeget többnyire az első törlesztőrészlettel együtt szedik be, ám olyan lízingcég is akad, ahol nem kell kifizetni ezt a költséget.

Fontos tudni, hogy minden ügyfélnek csak egyszer kell Azonossági Nyilatkozatot tennie, így a következő autólízinghez már nem kell felkeresni a közjegyzőt. Ilyenkor az új szerződést már csak a finanszírozó regisztrálja be a rendszerbe.

Ha ön cégvezetőként regisztrálta már cégét, akkor magánszemélyként történő autólízing felvételekor sem kell már újra regisztrálnia. Fordított esetben azonban sajnos igen, mert minden új ügyfél (cég) esetében újabb regisztráció szükséges.

Ha kérdése van, vagy segítségre van szüksége, hívja bátran hiteltanácsadónkat.

Orbán Imre
Lizingo.hu